Gulasz z sarny na kaszy gryczanej

Gulasz z sarny na kaszy gryczanej

Składniki:

  • 400 g combra z sarny
  • 4-5 łyżek maki pszennej
  • 2 cebule
  • 1 por (biała część)
  • 50 ml wina czerwonego półwytrawnego
  • 3 łyżki smalcu
  • 50 g masła
  • 200 g kaszy gryczanej
  • do smaku: sól, pieprz, lubczyk
  • 3 ząbki roztartego czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • GULASZ

    Comber z sarny kroimy w paski, pieprzymy (nie solimy) i obtaczamy w mące. Cebulę i pora kroimy w półksiężyce. Na patelni rozgrzewamy smalec. Obsmażamy mięso. Dodajemy cebulę i czosnek, solimy i podlewamy wodą. Po odparowaniu wody wlewamy wino czerwone. Płyn redukujemy do gęstości sosu. Doprawiamy do smaku. Na talerzu układamy kaszę na sypko, na nią pokrojony koperek i gulasz z sarniny.


    KASZA

    Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu: 1 część kaszy do ok. 1-1,5 części wody, dodajemy 50 g masła. Wodę solimy i dodajemy lubczyk. Gotujemy 10 minut, potem wyłączamy ogień i zostawiamy pod przykrywką.