Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 stopni. Warzywa: marchew, korzeń pietruszki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle z czosnkiem na półtwardo. Dodajemy pokrojoną nać pietruszki. Jaja wybijamy do miski i mieszamy z gęstą śmietaną i śmietanką 30%. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i lubczykiem. Podsmażone warzywa wykładamy do blaszki okrągłej lub tortownicy (średnica 24-26 cm). Szynkę strzępimy i wykładamy na warzywa. Zalewamy masą jajeczno-śmietanową, układamy ser kozi pokrojony w plastry. Pieczemy 25-35 minut (w zależności od wysokości jajcówy).

Składniki:
1 mała marchewka
1 mała pietruszka (korzeń)
1 pęczek pietruszki (nać)
6 jaj
3 łyżki gęstej śmietany 18% lub 22%
80 ml śmietanki 30%
80 g sera pleśniowego koziego
do smaku: sól, pieprz czarny, lubczyk, majeranek
2 ząbki roztartego czosnku
20 g masła
4 plastry szynki dojrzewającej dylewskiej
- Danie główne
- 6 porcji
- 50 min