Jajcówa mazurska z pleśniowym serem kozim

Jajcówa mazurska z pleśniowym serem kozim

Składniki:

  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka (korzeń)
  • 1 pęczek pietruszki (nać)
  • 6 jaj
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18% lub 22%
  • 80 ml śmietanki 30%
  • 80 g sera pleśniowego koziego
  • do smaku: sól, pieprz czarny, lubczyk, majeranek
  • 2 ząbki roztartego czosnku
  • 20 g masła
  • 4 plastry szynki dojrzewającej dylewskiej
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 stopni. Warzywa: marchew, korzeń pietruszki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle z czosnkiem na półtwardo. Dodajemy pokrojoną nać pietruszki. Jaja wybijamy do miski i mieszamy z gęstą śmietaną i śmietanką 30%. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i lubczykiem. Podsmażone warzywa wykładamy do blaszki okrągłej lub tortownicy (średnica 24-26 cm). Szynkę strzępimy i wykładamy na warzywa. Zalewamy masą jajeczno-śmietanową, układamy ser kozi pokrojony w plastry. Pieczemy 25-35 minut (w zależności od wysokości jajcówy).