Karmuszka mazurska z podpłomykiem

Karmuszka mazurska z podpłomykiem

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 300 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 małej główki młodej kapusty
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 500 g włoszczyzny
  • 3 liście laurowe
  • 2,5 l wody
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • smalec do smażenia
  • mąka pszenna
  • 400 g pomidorów w puszce krojonych
  • 180 g śmietany 18%
  • do smaku: sól, pieprz, majeranek
  • 200 g mąki pszennej
  • do smaku: sól, czarnuszka
  • ok. 100 ml gorącej wody
  • KARMUSZKA

    Łopatkę kroimy w drobną kostkę, obtaczamy w mące i smażymy na rumiano partiami na smalcu. Dodajemy boczek pokrojony w kostkę. Po obsmażeniu wszystko przerzucamy do głębokiego garnka. Na tej samej patelni szklimy cebulę z czosnkiem i dodajemy do mięsa. Wszystko zalewamy wodą, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie oraz pokrojoną włoszczyznę. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 1 godzinę. Kapustę drobno siekamy i razem z pomidorami dodajemy do zupy. Całość musi się zagotować. Dodajemy obie fasole, przyprawy i majeranek. Śmietanę hartujemy chochlą gorącego wywaru i wlewamy do zupy. Zdejmujemy z ognia.

    PODPŁOMYKI

    Do miski wsypujemy mąkę i czarnuszkę. Dodajemy sól i gorącą wodę. Całość mieszamy łyżką i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Następnie wałkujemy na stolnicy na cienki placek. Za pomocą dużej szklanki lub ringu wykrawamy kółka. Podpłomyki pieczemy z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni.