KARMUSZKA
Łopatkę kroimy w drobną kostkę, obtaczamy w mące i smażymy na rumiano partiami na smalcu. Dodajemy boczek pokrojony w kostkę. Po obsmażeniu wszystko przerzucamy do głębokiego garnka. Na tej samej patelni szklimy cebulę z czosnkiem i dodajemy do mięsa. Wszystko zalewamy wodą, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie oraz pokrojoną włoszczyznę. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 1 godzinę. Kapustę drobno siekamy i razem z pomidorami dodajemy do zupy. Całość musi się zagotować. Dodajemy obie fasole, przyprawy i majeranek. Śmietanę hartujemy chochlą gorącego wywaru i wlewamy do zupy. Zdejmujemy z ognia.
PODPŁOMYKI
Do miski wsypujemy mąkę i czarnuszkę. Dodajemy sól i gorącą wodę. Całość mieszamy łyżką i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Następnie wałkujemy na stolnicy na cienki placek. Za pomocą dużej szklanki lub ringu wykrawamy kółka. Podpłomyki pieczemy z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni.