Mięso z karpia mielimy w maszynce do mięsa na drobnych oczkach.
Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy suchą kaszę jęczmienną i odrobinę soli. Zalewamy wodą do przykrycia, gotujemy na sypko. Ugotowaną kaszę łączymy z rybą, jajkiem, przyprawami i lekko podbitą śmietanką. Dobrze wyrobioną masę przekładamy (za pomocą maszynki do mięsa z rurką do nadziewania) do jelita wieprzowego, formując kiełbaski. Delikatnie parzymy w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. W misce mieszamy maślankę z mąką, posiekanym koperkiem i dolewamy ok. 80 ml wody z gotowania kaszanki do zahartowania. Wszystko przekładamy do rondelka i delikatnie podgrzewamy. Kaszanki z karpia podajemy z sosem maślankowym.
Składniki:
500 g oczyszczonego mięsa z karpia
100 g kaszy jęczmiennej
1 cebula
70 ml śmietanki 30%
200 ml maślanki
50 g mąki pszennej
1 pęczek koperku
50 g masła
1 jajko
1 opakowanie jelit wieprzowych
woda
do smaku: sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa
- Przystawka
- 4 porcje
- 60 min