Kaszanka z karpia jeziornego z sosem maślankowym

Kaszanka z karpia jeziornego z sosem maślankowym

Składniki:

  • 500 g oczyszczonego mięsa z karpia
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 1 cebula
  • 70 ml śmietanki 30%
  • 200 ml maślanki
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 pęczek koperku
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie jelit wieprzowych
  • woda
  • do smaku: sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa
  • Mięso z karpia mielimy w maszynce do mięsa na drobnych oczkach.
    Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy suchą kaszę jęczmienną i odrobinę soli. Zalewamy wodą do przykrycia, gotujemy na sypko. Ugotowaną kaszę łączymy z rybą, jajkiem, przyprawami i lekko podbitą śmietanką. Dobrze wyrobioną masę przekładamy (za pomocą maszynki do mięsa z rurką do nadziewania) do jelita wieprzowego, formując kiełbaski. Delikatnie parzymy w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. W misce mieszamy maślankę z mąką, posiekanym koperkiem i dolewamy ok. 80 ml wody z gotowania kaszanki do zahartowania. Wszystko przekładamy do rondelka i delikatnie podgrzewamy. Kaszanki z karpia podajemy z sosem maślankowym.