Konfitowana golonka na glazurze z piwa i miodu z ziemniakami

Konfitowana golonka na glazurze z piwa i miodu z ziemniakami

Składniki:

  • 4 golonki (każda 400-500 g)
  • 500 ml piwa ciemnego typu porter
  • 500 ml piwa typu lager
  • 60 g miodu mazurskiego
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • do smaku: sól, pieprz
  • 3 l oleju
  • 500 g ziemniaków
  • 150 g boczku wędzonego w kawałku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 60 g chrzanu tartego
  • 30 ml śmietanki 30%
  • Umyte, natarte solą i pieprzem golonki wkładamy do oleju (w taki sposób by nie leżały na sobie) nagrzanego do temp. 180 stopni. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę na 140 stopni i konfitujemy ok. 2-3 godziny, aż będą miękkie. Do garnka wlewamy piwo, dodajemy miód i odrobinę soli, gotujemy. Dodajemy rozmieszaną z wodą skrobię ziemniaczaną (musi mieć konsystencję krochmalu). Miękkie golonki smarujemy przygotowaną glazurą i na 10 minut przed podaniem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni smażymy pokrojony w drobną kostkę boczek, cebulę i czosnek. Przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni (bez mycia) wrzucamy ugotowane ziemniaki, rozbijając je w taki sposób, by lekko przywarły do powierzchni patelni. Smażymy. Dodajemy okrasę z boczku i cebuli. Chrzan mieszamy ze śmietanką, regulując optymalną dla siebie ostrość. Golonkę podajemy z ziemniakami i sosem chrzanowym.