Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Lekko
przestudzone przeciskamy przez praskę. Dodajemy połowę mąki pszennej, całą mąkę ziemniaczaną, jajko i sól. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby można dosypać mąki pszennej, żeby masa nie lepiła się do rąk. Formujemy grube wałki, które następnie tniemy na kopytka. Wrzucamy je partiami na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia. Gotowe kopytka hartujemy w zimnej wodzie. Odstawiamy. Grzyby oczyszczamy i kroimy w ćwiartki. Cebule i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy grzyby, całość smażymy, na koniec wlewamy śmietankę. Doprawiamy do smaku świeżym lubczykiem, pieprzem ziołowym oraz solą. Dusimy kilka minut do połączenia smaku i zgęstnienia sosu. Kopytka podsmażamy na maśle na złoty kolor, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy grzybami w śmietanie. Zapiekamy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni. Podajemy w głębokim talerzu obsypane posiekaną natką pietruszki i lubczykiem.