Krupnik na gęsich żołądkach

Krupnik na gęsich żołądkach

Składniki:

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 600 g żołądków indyczych
  • 150 g kaszy pęczak
  • 2 cebule
  • 300 g ziemniaków
  • 2,5 l wody
  • do smaku: sól, pieprz
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • Żołądki myjemy, przekładamy do wysokiego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem 30 minut. Dorzucamy starkowaną na grubych oczkach włoszczyznę, pokrojoną w kostkę cebulę oraz przepłukaną kaszę pęczak. Całość doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy ok. 60 minut do miękkości żołądków. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodajemy je do zupy. Krupnik nalewamy na talerz i dekorujemy posiekaną natką pietruszki.