Do garnka wkładamy umyte nogi kaczki i porcje rosołowe. Zalewamy 2,5 l zimnej wody. Gotujemy wywar na wolnym ogniu. W tym czasie na patelni przesmażamy obraną i pokrojoną w drobną kostkę włoszczyznę oraz młode ziemniaki w skórkach. Dodajemy wszystko do wywaru. Całość gotujemy do miękkości mięsa. Doprawiamy do smaku. Mięso z kaczki szarpiemy za pomocą widelca na mniejsze kawałki. Do drugiego garnka odlewamy 500 ml wywaru i wsypujemy kaszę, gotujemy 15-20 minut. Do ugotowanej kaszy dodajemy posiekany koper. Na talerz wykładamy kaszę, mięso z kaczki i zalewamy bulionem.
Składniki:
2 nogi z kaczki
500 g porcji rosołowej
200 g kaszy jęczmiennej perłowej
500 g włoszczyzny
300 g młodych ziemniaków
do smaku: sól, pieprz, papryka słodka
1 pęczek koperku
2,5 l wody
- Zupa
- 6 porcji
- 90 min