Krupnik na kaczce

Krupnik na kaczce

Składniki:

  • 2 nogi z kaczki
  • 500 g porcji rosołowej
  • 200 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 500 g włoszczyzny
  • 300 g młodych ziemniaków
  • do smaku: sól, pieprz, papryka słodka
  • 1 pęczek koperku
  • 2,5 l wody
  • Do garnka wkładamy umyte nogi kaczki i porcje rosołowe. Zalewamy 2,5 l zimnej wody. Gotujemy wywar na wolnym ogniu. W tym czasie na patelni przesmażamy obraną i pokrojoną w drobną kostkę włoszczyznę oraz młode ziemniaki w skórkach. Dodajemy wszystko do wywaru. Całość gotujemy do miękkości mięsa. Doprawiamy do smaku. Mięso z kaczki szarpiemy za pomocą widelca na mniejsze kawałki. Do drugiego garnka odlewamy 500 ml wywaru i wsypujemy kaszę, gotujemy 15-20 minut. Do ugotowanej kaszy dodajemy posiekany koper. Na talerz wykładamy kaszę, mięso z kaczki i zalewamy bulionem.