Leszcza oczyszczamy i filetujemy. W mleku z dodatkiem dwóch łyżeczek soli zanurzamy filety rybne. Pozostałe części ryby wkładamy do garnka i zalewamy wodą do przykrycia, gotujemy na wolnym ogniu z liściem laurowym i zielem angielskim. Kapustę drobno szatkujemy i smażymy na maśle z dwoma ząbkami posiekanego czosnku, podlewając wywarem z ryby. Młode ziemniaki ścieramy na grubych oczkach tarki. Odcedzamy wodę. Dodajemy dwa ząbki posiekanego czosnku, jajko, sól, pieprz i płaską łyżkę mąki. Z powstałej masy ziemniaczanej smażymy placki. Młodą marchew lekko podsmażamy na maśle z dodatkiem tymianku. Rybę wyciągamy z mleka, lekko osuszamy na ręczniku papierowym. Panierujemy w jajku oraz mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Pod koniec dodajemy płaską łyżkę masła i ząbek czosnku. Polewamy rozpuszczonym masłem z patelni. Na placku ziemniaczanym wykładamy młodą kapustę a na wierzchu kawałki leszcza. Z boku układamy młodą marchew. Wszystko posypujemy dużą ilością posiekanego kopru.
Składniki:
800 g leszcza (masa przed filetowaniem)
1/2 małej główki kapusty
500 g młodych ziemniaków
4 jajka
100 g mąki
5 ząbków czosnku
100 g masła
300 ml mleka
1 pęczek młodej marchewki z nacią (ok. 400 g)
kilka gałązek tymianku
1 pęczek koperku
do smaku: sól, pieprz
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
olej do smażenia
- Danie główne
- 4 porcje
- 90 min