Leszcza oczyszczamy i filetujemy. W mleku z dodatkiem dwóch łyżeczek soli zanurzamy filety rybne. Pozostałe części ryby wkładamy do garnka i zalewamy wodą do przykrycia, gotujemy na wolnym ogniu z liściem laurowym i zielem angielskim. Kapustę drobno szatkujemy i smażymy na maśle z dwoma ząbkami posiekanego czosnku, podlewając wywarem z ryby. Młode ziemniaki ścieramy na grubych oczkach tarki. Odcedzamy wodę. Dodajemy dwa ząbki posiekanego czosnku, jajko, sól, pieprz i płaską łyżkę mąki. Z powstałej masy ziemniaczanej smażymy placki. Młodą marchew lekko podsmażamy na maśle z dodatkiem tymianku. Rybę wyciągamy z mleka, lekko osuszamy na ręczniku papierowym. Panierujemy w jajku oraz mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Pod koniec dodajemy płaską łyżkę masła i ząbek czosnku. Polewamy rozpuszczonym masłem z patelni. Na placku ziemniaczanym wykładamy młodą kapustę a na wierzchu kawałki leszcza. Z boku układamy młodą marchew. Wszystko posypujemy dużą ilością posiekanego kopru.