Kurczaka myjemy, suszymy i trybujemy od kości. Kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy laskowe prażymy. Po lekkim przestygnięciu obieramy z wierzchniej łupinki i grubo siekamy. Obraną marchew zawijamy w folię aluminiową z masłem i solą. Pieczemy w temp. 200 stopni, aż będą miękkie. Mięso z kurczaka mielimy dwukrotnie z czosnkiem. Do masy dodajemy śmietankę, posiekane orzechy oraz suszoną żurawinę. Doprawiamy do smaku. Zawijamy masę ciasno w folię spożywczą i gotujemy w wodzie ok. 30 minut (czas zależy od grubości zwiniętej roladki). Masa po ugotowaniu musi być sprężysta. Kaszę gryczaną płuczemy. Zalewamy wrzącą wodą w stosunku 1:2,5 i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Pokrojony w plastry mus z kurczaka podajemy na kaszy gryczanej z dodatkiem pieczonej marchwi, podlany masłem z pieczenia marchwi. Dekorujemy natką pietruszki.