Cebulę i kiełbasę kroimy w kosteczkę, czosnek rozcieramy. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, dodajemy czosnek i kaszę pęczak. Wlewamy chochlę bulionu. Dodajemy swojską kiełbasę. Gdy kasza wchłonie płyn, dolewamy kolejną porcję. Każda z partii dodawanego bulionu powinna lekko się wchłonąć przed dodaniem następnej. Podlewamy śmietanką (potrzebną do rozpuszczenia sera koziego). Na koniec dodajemy kozi ser twardy (trochę zostawiamy do posypania na wierzch) oraz posiekaną nać pietruszki. Wykładamy na talerz.
Składniki:
1 pętko swojskiej kiełbasy
100 ml śmietanki 30%
1 cebula
4 ząbki czosnku
50 g masła
do smaku: sól, pieprz
nać pietruszki
100 g tarkowany ser kozi twardy
200 g kaszy pęczak
400 ml bulionu warzywnego
- Danie główne
- 4 porcje
- 60 min