Pęczak w sosie śmietanowym ze swojską kiełbasą

Pęczak w sosie śmietanowym ze swojską kiełbasą

Składniki:

  • 1 pętko swojskiej kiełbasy
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • do smaku: sól, pieprz
  • nać pietruszki
  • 100 g tarkowany ser kozi twardy
  • 200 g kaszy pęczak
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • Cebulę i kiełbasę kroimy w kosteczkę, czosnek rozcieramy. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, dodajemy czosnek i kaszę pęczak. Wlewamy chochlę bulionu. Dodajemy swojską kiełbasę. Gdy kasza wchłonie płyn, dolewamy kolejną porcję. Każda z partii dodawanego bulionu powinna lekko się wchłonąć przed dodaniem następnej. Podlewamy śmietanką (potrzebną do rozpuszczenia sera koziego). Na koniec dodajemy kozi ser twardy (trochę zostawiamy do posypania na wierzch) oraz posiekaną nać pietruszki. Wykładamy na talerz.