PIERŚ Z GĘSI
Pierś gęsią myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacinamy skórę. Czosnek rozcieramy z solą, dodajemy majeranek, pieprz, paprykę słodką i mieszamy z częścią tłuszczu gęsiego. Przygotowaną marynatą nacieramy mięso. Po godzinie marynowania smażymy na wolnym ogniu skórą do dołu, tak by wytopił się tłuszcz. Gdy skóra będzie zarumieniona, odwracamy, przekręcamy na druga stronę i smażymy 5 minut. Piersi z gęsi przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni. Pieczemy ok. 25 minut (czas zależny od wielkości piersi z gęsi). Gotową pierś podajemy na ciepło, z gruszką oblaną sosem winno-miodowym.
GRUSZKA W SOSIE
Gruszki obieramy ze skóry i wkładamy do wywaru składającego się z wina, cynamonu, goździków, otartej skórki z cytryny i miodu. Gotujemy do miękkości. Z części wywaru przygotowujemy sos winno-miodowy, poprzez zredukowanie nadmiaru wody i wkręcenie zimnego masła (nie gotując już sosu).