Pieczone pierogi z kaszą gryczaną i purée grzybowym

Pieczone pierogi z kaszą gryczaną i purée grzybowym

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej typ 500 + do podsypania
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 żółtko
  • sól
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 150 g grzybów świeżych lub mrożonych
  • do smaku: sól, pieprz, natka pietruszki
  • 200 ml śmietany 18%
  • siano
  • 500 g grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietanki 34%
  • PIEROGI

    Do przesianej mąki dodajemy ciepłe mleko, roztopione masło, żółtko i sól. Zagniatamy na gładką masę. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie w proporcji 1:2,5. Grzyby krótko blanszujemy na patelni, po czym drobno siekamy i dodajemy do ugotowanej kaszy. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną natką świeżej pietruszki. Ciasto wałkujemy, za pomocą szklanki wycinamy okręgi, nakładamy farsz, lepimy pierogi, które lekko smarujemy olejem. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni lub smażymy na patelni na złoty kolor.

    WĘDZONA ŚMIETANA

    Śmietanę przekładamy do miski. Wstawiamy do większego naczynia (garnek, metalowa miska), którego dno wyłożone jest sianem. Podpalamy siano i zamykamy całość szczelnie na 20 minut. Dym palonego siana zaromatyzuje śmietanę.

    PURÉE GRZYBOWE

    Pokrojone grzyby i cebulę smażymy na chrupko na oleju. Doprawiamy do smaku. Zalewamy śmietanką i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Blendujemy. Na talerz wykładamy purée grzybowe, pierogi, a na środek kleks z wędzonej śmietany.