Pieczony królik z sałatą z rabarbaru i kaszą pęczak

Pieczony królik z sałatą z rabarbaru i kaszą pęczak

Składniki:

  • 2 combry z królika
  • czosnek
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 pietruszki (korzeń)
  • 1/2 pora (biała część)
  • 2 plastry boczku wędzonego surowego
  • do smaku: sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk
  • 100 g kaszy pęczak
  • 50 g masła
  • sałata mix
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 pomidor
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 5 łyżeczek miodu lipowego
  • 3 łyżeczki musztardy (najlepiej dijon)
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 150 ml wody
  • KRÓLIK

    Combry z królika solimy i pieprzymy, dodajemy lubczyk i słodką paprykę. Zawijamy w plastry boczku wędzonego, odkładamy na 1 godzinę do lodówki (pamiętajmy, że boczek jest słony, więc solimy odpowiednio mniej). Marchewkę, pietruszkę oraz pora obieramy i myjemy, kroimy w plastry. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego, delikatnie solimy. Na warzywach układamy combry z królika i wstawiamy do nagrzanego uprzednio piekarnika do temp. 180 stopni. Pieczemy 30-40 minut. Z warzyw po pieczeniu królika można zrobić sos: miksujemy warzywa i dodajemy śmietanę, jeśli trzeba — doprawiamy. Upieczony comber z królika podajemy z kaszą pęczak i sałatą.


    KASZA

    Kaszę zalewamy 150 ml wody, dodajemy 50 g masła, doprawiamy lubczykiem i solą, gotujemy ok. 15 minut, po tym czasie zostawiamy pod przykryciem na 10 minut (nie gotując).


    SAŁATA

    Paprykę kroimy w zapałki, pomidora w ćwiartki. Jeden rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na maśle z 2 łyżeczkami miodu, do momentu, aby rabarbar się nie rozpadł, a nadana mu została słodkość miodu. Do blendera wkładamy składniki sosu tj. drugi rabarbar, miód, musztardę, ocet, sól. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Smakujemy. Gdy sos jest za kwaśny — dodajemy miodu lipowego. Dolewamy oleju w dwóch partiach — za każdym razem miksujemy. Na sałacie układamy warzywa tj. paprykę i pomidora (kompozycję możemy sobie tworzyć sami) oraz rabarbar glazurowany. Polewamy sosem.