Pierogi z kaczką

Pierogi z kaczką

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej typ 500 + do podsypania
  • szczypta soli
  • 25 ml oleju
  • 140 ml gorącej wody
  • 200 g mięsa z uda kaczki (mielonego na grubych oczkach)
  • 100 g pomidorów z puszki
  • 1 cebula
  • do smaku: sól, pieprz, majeranek, tymianek
  • 20 ml oleju
  • 1 cebula biała
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g pomidorów z puszki
  • 80 g twardego sera
  • Składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy. Zagniatamy na gładką masę. Odstawiamy pod przykryciem na min. 15 minut. W rondelku podsmażamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy pomidory. Gotujemy około 5-10 minut na małym ogniu i blendujemy. Przyprawiamy do smaku. Na patelni podsmażamy mięso z kaczki, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek oraz sos pomidorowy. Redukujemy, aż cały płyn odparuje. Zostawiamy do ostygnięcia. Wałkujemy ciasto, za pomocą szklanki wycinamy okręgi. Nakładamy farsz i lepimy pierogi. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Gotujemy ok. 8 minut. Pierogi podajemy polane sosem i posypane startym twardym serem.