Składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy. Zagniatamy na gładką masę. Odstawiamy pod przykryciem na min. 15 minut. W rondelku podsmażamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy pomidory. Gotujemy około 5-10 minut na małym ogniu i blendujemy. Przyprawiamy do smaku. Na patelni podsmażamy mięso z kaczki, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek oraz sos pomidorowy. Redukujemy, aż cały płyn odparuje. Zostawiamy do ostygnięcia. Wałkujemy ciasto, za pomocą szklanki wycinamy okręgi. Nakładamy farsz i lepimy pierogi. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Gotujemy ok. 8 minut. Pierogi podajemy polane sosem i posypane startym twardym serem.
Składniki:
250 g mąki pszennej typ 500 + do podsypania
szczypta soli
25 ml oleju
140 ml gorącej wody
200 g mięsa z uda kaczki (mielonego na grubych oczkach)
100 g pomidorów z puszki
1 cebula
do smaku: sól, pieprz, majeranek, tymianek
20 ml oleju
1 cebula biała
1 ząbek czosnku
200 g pomidorów z puszki
80 g twardego sera
- Danie główne
- 4 porcje
- 40 min