BULION
Karkówkę jagnięcą kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Dodajemy pokrojone w grubą kostkę cebule i paprykę czerwoną. Wszystko razem smażymy. Dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego. Podlewamy wodą do poziomu mięsa i gotujemy pod przykryciem. W trakcie można dodać trochę wody, jeśli odparuje zbyt szybko. Doprawiamy do smaku papryką słodką i papryką ostrą, solą, pieprzem oraz majerankiem.
PIEROGI
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól i roztopione w gorącej wodzie masło, lekko mieszając drewnianą łyżką. Jak zaczną się robić „kluchy”, ugniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Dzielimy na mniejsze kawałki, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i jeszcze gorące tłuczemy na gładką masę bez grudek. Do ostudzonych ziemniaków dodajemy pokruszony twaróg. Cebulkę oraz czosnek drobno kroimy i szklimy na oleju. Dodajemy do nadzienia i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wałkujemy ciasto, za pomocą szklanki wycinamy okręgi. Nakładamy farsz i lepimy pierogi. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Gotujemy ok. 3 minut od wypłynięcia. Pierogi podajemy w głębokim talerzu polane gorącym bulionem jagnięcym.