Placki buraczano-marchewkowo-jabłkowe w sosie kurkowym

Placki buraczano-marchewkowo-jabłkowe w sosie kurkowym

Składniki:

  • 1 burak
  • 1 średnia marchewka
  • 1 kwaśne jabłko
  • 2 jaja
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • do smaku: sól, pieprz, sok z pigwy
  • 150 g kurek świeżych
  • masło klarowane do smażenia
  • 1 cebula
  • 30 ml wina białego wytrawnego lub półwytrawnego
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • PLACKI

    Buraka i marchew obieramy, jabłko myjemy (nie obieramy) i ścieramy wszystko na tarce o grubych oczkach. Dodajemy jaja i mąkę, mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i roztartym czosnkiem oraz sokiem z pigwy. Placki smażymy na oleju, pamiętając o ciągłym mieszaniu masy, aby składniki nie spadły na dół. Placki podajemy na talerzu na sosie kurkowym.


    SOS

    Kurki blanszujemy. W gotującej się wodzie trzymamy je na sitku przez ok. 1 minutę, następnie przekładamy do zimnej wody, wcześniej sprawdzając, czy nie są gorzkie. Jeżeli tak, to powtarzamy proces. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy chwilę na rozgrzanej patelni. Dodajemy masło i kurki, dolewamy wino. Podsmażamy całość. Doprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy śmietaną i czekamy do zagęszczenia. Na koniec do sosu dodajemy posiekaną nać pietruszki.