PLACKI
Buraka i marchew obieramy, jabłko myjemy (nie obieramy) i ścieramy wszystko na tarce o grubych oczkach. Dodajemy jaja i mąkę, mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i roztartym czosnkiem oraz sokiem z pigwy. Placki smażymy na oleju, pamiętając o ciągłym mieszaniu masy, aby składniki nie spadły na dół. Placki podajemy na talerzu na sosie kurkowym.
SOS
Kurki blanszujemy. W gotującej się wodzie trzymamy je na sitku przez ok. 1 minutę, następnie przekładamy do zimnej wody, wcześniej sprawdzając, czy nie są gorzkie. Jeżeli tak, to powtarzamy proces. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy chwilę na rozgrzanej patelni. Dodajemy masło i kurki, dolewamy wino. Podsmażamy całość. Doprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy śmietaną i czekamy do zagęszczenia. Na koniec do sosu dodajemy posiekaną nać pietruszki.