PLACKI
Bób zalewamy osoloną wodą, wkładamy jeden pęczek kopru, gotujemy. Po ugotowaniu bób obieramy ze skórki (można też zmiksować w całości, chociaż zielony wygląda lepiej). Dodajemy mąkę (do uzyskania prawidłowej konsystencji), jajo i drugi posiekany pęczek kopru, miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Placki smażymy na średnim ogniu. Sprawdzamy, czy się nie rozpadają (są bardzo delikatne), jeżeli tak – dodajemy trochę mąki. Wykładamy placki na talerz, polewamy sosem i układamy filet z kurczaka.
FILET Z KURCZAKA
Z fileta kurczaka oddzielamy polędwiczkę (ponieważ jest delikatniejsza, szybciej się upiecze), nacieramy mięso solą i pieprzem po całości. Rozkładamy plastry szynki dylewskiej, lekko zakładając na siebie w dolnej części, dodajemy lubczyk i majeranek. Na szynkę układamy mięso, zwijamy po skosie, aby szynka pokryła jak największą część fileta. To samo robimy z polędwiczką. Pierś pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 18-20 minut, a polędwiczkę ok. 15 minut. Wyciągamy i kroimy na plastry.
SOS
Grzyby namaczamy w letniej wodzie, następnie drobno kroimy. Pokrojoną w kosteczkę cebulę smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu (do uzyskania lekko brązowego koloru), podlewamy winem. Dodajemy grzyby, chwilę dusimy i wlewamy śmietanę (wino jest potrzebne do samoistnego zagęszczenia się sosu). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.