Placki z łodyg botwiny z sosem grzybowym

Składniki:

  • 1 pęczek botwiny (średniej wielkości)
  • 2 jaja
  • 1 marchewka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 150 g grzybów świeżych lub 100 g mrożonych
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub kwaśnego soku z pigwy
  • 30 ml wina białego wytrawnego lub półwytrawnego
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • 150 ml śmietany 30%
  • do smaku: sól, pieprz, lubczyk
  • PLACKI

    Botwinę myjemy, odcinamy buraczki oraz liście (odkładamy do miski). Łodygi, marchewkę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy, skrapiamy octem, doprawiamy solą, pieprzem oraz lubczykiem. Odstawiamy na ok. 10 min. Dodajemy jaja i mąkę. Całość mieszamy. Placki krótko smażymy na oleju, do zrumienienia. Usmażone placki podajemy na sosie grzybowym.


    SOS

    Grzyby (świeże lub mrożone) kroimy w kostkę. Na mocno rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę aż do uzyskania lekko brązowego koloru. Podlewamy winem, po chwili dodajemy grzyby, podgrzewamy i wlewamy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.