Plince z pomoćką i pieczonym boczkiem

Plince z pomoćką i pieczonym boczkiem

Składniki:

  • 250 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 250 ml mleka
  • 1/2 łyżki maki pszennej
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (jeśli ziemniaki są młode)
  • 1 jajko
  • do smaku: sól, pieprz, majeranek
  • olej do smażenia
  • 100 g twarogu półtłustego
  • 80 ml gęstej śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka szczypioru
  • kilka plastrów boczku wedzonego surowego
  • PLINCE

    Mleko podgrzewamy w rondlu. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Cebulę ścieramy do oddzielnej miski. Z masy odciskamy wodę i zalewamy wrzącym mlekiem, dolewając go tyle, co wody z odciśniętych ziemniaków. Dodajemy jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól, pieprz, majeranek oraz cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 190 stopni. Na wyłożoną papierem blaszkę układamy boczek i pieczemy ok. 10 minut. Osuszamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Gotowe placki wykładamy na talerz, dekorujemy kleksem pomoćki oraz chipsem z boczku.


    POMOĆKA

    Twaróg mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem oraz drobno posiekanym szczypiorem.