PLINCE
Mleko podgrzewamy w rondlu. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Cebulę ścieramy do oddzielnej miski. Z masy odciskamy wodę i zalewamy wrzącym mlekiem, dolewając go tyle, co wody z odciśniętych ziemniaków. Dodajemy jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól, pieprz, majeranek oraz cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 190 stopni. Na wyłożoną papierem blaszkę układamy boczek i pieczemy ok. 10 minut. Osuszamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Gotowe placki wykładamy na talerz, dekorujemy kleksem pomoćki oraz chipsem z boczku.
POMOĆKA
Twaróg mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem oraz drobno posiekanym szczypiorem.