Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błon i przerostów, doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na oleju z każdej strony. Na patelnię dokładamy zimne masło. Dusimy pod przykryciem na malutkim ogniu przez ok. 8 minut.
Groszek mrożony lekko podsmażamy. Dodajemy śmietankę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Blendujemy na gładkie purée. Wodę, ocet i cukier zagotowujemy w rondelku i zestawiamy z palnika. Dodajemy do zalewy pokrojoną w łódeczki czerwoną cebulę, marynujemy ok. 30-40 min. Wieniec sękacza kroimy na kostki. Podajemy z mięsem, purée i odsączoną z zalewy cebulą.
Składniki:
500 g polędwicy wieprzowej
do smaku: sól, pieprz
olej
30 g zimnego masła
450 g mrożonego groszku
250 ml śmietanki 36%
do smaku: sól, pieprz, cukier
300 ml wody
200 ml octu spirytusowego
100 g cukru
2 czerwone cebule
- Danie główne
- 4 porcje
- 40 min