Polędwiczka wieprzowa z sękaczem i purée z groszku

Polędwiczka wieprzowa z sękaczem i purée z groszku

Składniki:

  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • do smaku: sól, pieprz
  • olej
  • 30 g zimnego masła
  • 450 g mrożonego groszku
  • 250 ml śmietanki 36%
  • do smaku: sól, pieprz, cukier
  • 300 ml wody
  • 200 ml octu spirytusowego
  • 100 g cukru
  • 2 czerwone cebule
  • Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błon i przerostów, doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na oleju z każdej strony. Na patelnię dokładamy zimne masło. Dusimy pod przykryciem na malutkim ogniu przez ok. 8 minut.
    Groszek mrożony lekko podsmażamy. Dodajemy śmietankę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Blendujemy na gładkie purée. Wodę, ocet i cukier zagotowujemy w rondelku i zestawiamy z palnika. Dodajemy do zalewy pokrojoną w łódeczki czerwoną cebulę, marynujemy ok. 30-40 min. Wieniec sękacza kroimy na kostki. Podajemy z mięsem, purée i odsączoną z zalewy cebulą.