Półgęsek z sosem jeżynowym i tatarem z gruszki

Półgęsek z sosem jeżynowym i tatarem z gruszki

Składniki:

  • 1 średni półgęsek
  • 2 gruszki
  • ocet jabłkowy
  • 250 ml soku jabłkowego
  • 2-3 łyżki wody
  • 3 szalotki
  • 100 g cukru
  • 150 g jeżyn
  • 125 g świeżych malin
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • do smaku: świeżo mielony czarny pieprz
  • Gruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Skrapiamy octem jabłkowym i odstawiamy. Pokrojoną w piórka szalotkę zalewamy połową soku jabłkowego, odstawiamy. W rondelku rozpuszczamy cukier z odrobiną wody. Gdy się zagotuje, wrzucamy jeżyny, dolewamy pozostały sok jabłkowy. Gotujemy kilka minut. Miksujemy na gładko przy użyciu blendera.

    Półgęsek lekko zamrażamy i kroimy w cienkie plastry. Rozkładamy plastry mięsa na całej powierzchni talerza, posypujemy odcedzoną z zalewy gruszką i szalotką. Całość dekorujemy malinami, sosem jeżynowym i natką pietruszki. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.