PRZEPIÓRKI
Przepiórki dokładnie myjemy, solimy, pieprzymy i nacieramy papryką słodką. Gruszkę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy 2 łyżeczki miodu z goździkami oraz gruszkę. Chwilę wszystkie składniki podgrzewamy. Przepiórki faszerujemy przestudzonymi gruszkami i pieczemy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W czasie pieczenia przygotowujemy sos winny. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni bez tłuszczu. Podlewamy winem, lekko odparowując nadmiar, dodajemy 3 łyżeczki miodu i gotujemy do
czasu zagęszczenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przepiórkę podajemy przeciętą wzdłuż na pół, delikatnie oblaną sosem winnym, z sałatą z sosem czereśniowym.
SAŁATA
Do sałaty dodajemy paprykę pokrojoną w słupki oraz pomidory pokrojone w ćwiartki. Polewamy przed podaniem sosem czereśniowym.
SOS CZEREŚNIOWY
Czereśnie drylujemy, wkładamy do blendera. Dodajemy po 3 łyżeczki miodu i musztardy, ocet jabłkowy, sól i pieprz. Miksujemy, dodajemy olej — dalej miksując. Sprawdzamy gęstość sosu maczając sałatę w sosie. Jeżeli jest rzadki, wstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki.