Przepiórka faszerowana gruszką podana z sosem winnym i sałatą z sosem czereśniowym

Przepiórka faszerowana gruszką podana z sosem winnym i sałatą z sosem czereśniowym

Składniki:

  • 2 przepiórki
  • 1 gruszka
  • 8 łyżeczek miodu
  • do smaku: sól, pieprz, papryka słodka
  • 1 cebula
  • kilka goździków
  • 10 ml wina białego półwytrawnego
  • 200 g sałat mix
  • 1 pomidor
  • 1 papryka żółta lub czerwona
  • 3 łyżeczki musztardy (najlepiej dijon)
  • 100 g czereśni
  • 80 ml oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • PRZEPIÓRKI

    Przepiórki dokładnie myjemy, solimy, pieprzymy i nacieramy papryką słodką. Gruszkę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy 2 łyżeczki miodu z goździkami oraz gruszkę. Chwilę wszystkie składniki podgrzewamy. Przepiórki faszerujemy przestudzonymi gruszkami i pieczemy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W czasie pieczenia przygotowujemy sos winny. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni bez tłuszczu. Podlewamy winem, lekko odparowując nadmiar, dodajemy 3 łyżeczki miodu i gotujemy do
    czasu zagęszczenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przepiórkę podajemy przeciętą wzdłuż na pół, delikatnie oblaną sosem winnym, z sałatą z sosem czereśniowym.


    SAŁATA

    Do sałaty dodajemy paprykę pokrojoną w słupki oraz pomidory pokrojone w ćwiartki. Polewamy przed podaniem sosem czereśniowym.


    SOS CZEREŚNIOWY

    Czereśnie drylujemy, wkładamy do blendera. Dodajemy po 3 łyżeczki miodu i musztardy, ocet jabłkowy, sól i pieprz. Miksujemy, dodajemy olej — dalej miksując. Sprawdzamy gęstość sosu maczając sałatę w sosie. Jeżeli jest rzadki, wstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki.