Rzodkiewkę myjemy, liście odrywamy i odkładamy na potem. Wodę, cukier, ocet jabłkowy i sól lekko podgrzewamy w rondelku do połączenia się składników. Dodajemy pokrojoną w ćwiartki rzodkiewkę. Zdejmujemy z ognia, pozostawiając rzodkiewkę w zalewie na około 30-40 minut. Odsączamy na ręczniku papierowym. W zalewie można marynować również inne warzywa np. cebulę czerwoną, buraki, dynię. Wypatroszone pstrągi myjemy i oczyszczamy. Do środka wkładamy gałązki rozmarynu, trzy posiekane ząbki czosnku i zasypujemy solą morską, tak by w całości pokryła ryby. Pieczemy ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni. Po upieczeniu z soli zrobi się „skorupka”, należy ją delikatnie zdjąć. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Pokrojoną w kostkę cebulę i papryczkę smażymy na maśle. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni. Wszystko dodajemy do kaszy. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz posiekaną miętą. Z liści rzodkiewki robimy krem, dodając jeden ząbek czosnku oraz olej, który wlewamy stopniowo do konsystencji kremu, wszystko razem blendując. Kaszę gryczaną obsypujemy pokruszonym twarogiem, obok wykładamy rybę i marynowane rzodkiewki. Dekorujemy kremem z liści rzodkiewki.
Składniki:
2 pstrągi
500 g soli morskiej grubej
4 ząbki czosnku
200 g kaszy gryczanej
garść liści mięty
kilka gałązek rozmarynu
1 cebula, 1 cytryna, 1 papryczka chilli
100 g masła
50 g pestek słonecznika, 50 g pestek dyni
do smaku: sól, pieprz
1 pęczek rzodkiewki
200 ml octu jabłkowego
100 g twarogu wędzonego
300 ml wody
200 g cukru
olej
- Danie główne
- 2 porcje
- 60 min