Pstrąg pieczony w soli z kaszą gryczaną i kremem z rzodkiewki

Pstrąg pieczony w soli z kaszą gryczaną i kremem z rzodkiewki

Składniki:

  • 2 pstrągi
  • 500 g soli morskiej grubej
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g kaszy gryczanej
  • garść liści mięty
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 1 cebula, 1 cytryna, 1 papryczka chilli
  • 100 g masła
  • 50 g pestek słonecznika, 50 g pestek dyni
  • do smaku: sól, pieprz
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 200 ml octu jabłkowego
  • 100 g twarogu wędzonego
  • 300 ml wody
  • 200 g cukru
  • olej
  • Rzodkiewkę myjemy, liście odrywamy i odkładamy na potem. Wodę, cukier, ocet jabłkowy i sól lekko podgrzewamy w rondelku do połączenia się składników. Dodajemy pokrojoną w ćwiartki rzodkiewkę. Zdejmujemy z ognia, pozostawiając rzodkiewkę w zalewie na około 30-40 minut. Odsączamy na ręczniku papierowym. W zalewie można marynować również inne warzywa np. cebulę czerwoną, buraki, dynię. Wypatroszone pstrągi myjemy i oczyszczamy. Do środka wkładamy gałązki rozmarynu, trzy posiekane ząbki czosnku i zasypujemy solą morską, tak by w całości pokryła ryby. Pieczemy ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni. Po upieczeniu z soli zrobi się „skorupka”, należy ją delikatnie zdjąć. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Pokrojoną w kostkę cebulę i papryczkę smażymy na maśle. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni. Wszystko dodajemy do kaszy. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz posiekaną miętą. Z liści rzodkiewki robimy krem, dodając jeden ząbek czosnku oraz olej, który wlewamy stopniowo do konsystencji kremu, wszystko razem blendując. Kaszę gryczaną obsypujemy pokruszonym twarogiem, obok wykładamy rybę i marynowane rzodkiewki. Dekorujemy kremem z liści rzodkiewki.