Pstrąg w śmietanie

Pstrąg w śmietanie

Składniki:

  • 4 filety z pstrąga
  • do smaku: sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml śmietany 30%
  • 20 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • 1 por (biała część)
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia
  • Filety z pstrąga solimy i pieprzymy, obtaczamy w mące. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony tak, by pstrąg w środku był surowy. Ściągamy z patelni. Pora drobno kroimy i smażymy do miękkości na maśle, wlewamy wino, czekając, aż odparuje. Podlewamy śmietaną i podgrzewamy do zagęszczenia sosu, doprawiając solą i pieprzem. Usmażoną rybę wkładamy do sosu i dusimy do miękkości.