SAŁATA
Rabarbar myjemy i obieramy. Dwie łodygi kroimy w prostokąty o długości 3-5 cm i grubości ok. 1 cm. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy 1 łyżkę miodu i gdy wszystko się połączy, wrzucamy rabarbar. Chwilę podsmażamy, aby miód i masło obkleiły rabarbar (a rabarbar trochę zmiękł), przekładamy do miseczki. Grzyby kroimy w dużą kostkę, blanszujemy w gorącej wodzie max. 10 sekund, potem przekładamy do zimnej wody, studzimy i odsączamy. Rozpuszczamy masło, przesmażamy grzyby na wolnym ogniu, doprawiając solą i pieprzem, studzimy. Sałatę wykładamy na talerz, dodajemy pokrojone warzywa tj. paprykę i pomidora, glazurowany rabarbar i grzyby. Polewamy sosem z rabarbaru (sos powinien być słodko-kwaśno-ostry).
SOS
Do blendera wkładamy składniki sosu tj. jedną obraną i pokrojoną łodygę rabarbaru, 3 łyżeczki miodu, musztardę, ocet, sól, paprykę ostrą. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy (gdy sos jest za kwaśny — dodajemy miodu), dolewamy oleju w dwóch partiach, za każdym razem miksujemy.