Sałata z kurczakiem oraz liśćmi botwiny z sosem pietruszkowym

Sałata z kurczakiem oraz liśćmi botwiny z sosem pietruszkowym

Składniki:

  • 200 g mix sałat
  • liście botwiny
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 marchewka
  • 100 g pomidorów truskawkowych
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki musztardy dijon lub delikatesowej
  • 100 ml oleju z pierwszego tłoczenia tłoczonego na zimno
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 2 plastry boczku wędzonego surowego
  • do smaku: sól, pieprz, lubczyk, papryka ostra
  • SAŁATA

    Sałatę wykładamy do miski, dodajemy umyte i pokrojone liście botwiny. Paprykę, marchewkę kroimy w drobne słupki, pomidorki na ćwiartki i dodajemy do sałaty, delikatnie mieszamy. Sałatę układamy na talerzu, polewamy sosem (nie mieszamy sosu z sałatą przed podaniem), układamy pokrojone mięso.


    PIECZONY FILET Z KURCZAKA

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Mięso z kurczaka myjemy, odcinamy polędwiczkę, doprawiamy solą i pieprzem. Rozkładamy plastry boczku, lekko zakładając na siebie w dolnej części, posypując papryką ostrą oraz lubczykiem. Na przyprawiony boczek układamy mięso z kurczaka i zawijamy. Układamy na blachę i pieczemy ok. 18-20 minut. Upieczonego fileta kroimy po skosie.


    SOS

    Nać pietruszki, miód, musztardę, ocet jabłkowy i sól wkładamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie w dwóch partiach dodajemy olej, ciągle miksując.