Sałatka z combrem z jelenia i liśćmi botwiny z sosem malinowym

Sałatka z combrem z jelenia i liśćmi botwiny z sosem malinowym

Składniki:

  • 300 g combru z jelenia
  • 400 g sałaty mix
  • 300 g świeżych malin
  • do smaku: sól, pieprz
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • pęczek botwiny
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • olej
  • 50 g zimnego masła
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni. Comber doprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy z każdej strony na złoty kolor, podlewając masłem. Następnie mięso wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 4-6 minut, po tym czasie wyciągamy i zostawiamy, by odpoczęło. Comber kroimy na cienkie skrawki i wykładamy na sałatę. W miseczce układamy porwane drobno liście botwiny oraz sałatę, pokrojone w plasterki buraczki, ćwiartki pomidorów i połowę malin.
    Do wysokiego naczynia wrzucamy pozostałą połowę malin, musztardę, ocet jabłkowy, cukier oraz wlewamy trochę oleju. Całość miksujemy na gładką masę. Powstałym sosem
    polewamy sałatę.