SCHAB
Schab myjemy i ścinamy ścięgna, porcjujemy na 8 plastrów. Włoszczyznę obieramy i kroimy na większe kawałki. Wstawiamy wywar z włoszczyzny z solą i liściem laurowym oraz zielem angielskim. Każdy plaster schabu zamaczamy w wywarze, chwilę obgotowujemy. Wyciągamy z wywaru. Smażymy chwilę na rozgrzanej patelni na maśle, do uzyskania złotego koloru. Wkładamy do rondla i obsypujemy grubo bułką tartą. Dodajemy masło, powidła rozprowadzone w wywarze ze schabu, sól oraz goździki i cynamon. Wlewamy wino i zagotowujemy. Mięso dusimy do miękkości pod przykryciem, na małym ogniu. Schab układamy na plackach i polewamy sosem śliwkowym.
PLACKI
Gruszkę, pora i pietruszkę (korzeń) kroimy w drobną kostkę. Dodajemy jaja, mąkę oraz lekko skrapiamy octem jabłkowym, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na oleju (jeżeli masa jest zbyt rzadka, dodajemy mąkę).