Schab po mazursku z plackami z pora, gruszki i pietruszki

Schab po mazursku z plackami z pora, gruszki i pietruszki

Składniki:

  • 800 g schabu bez kości
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 200 g włoszczyzny (marchew, pietruszka korzeń, por, seler)
  • 20 g bułki tartej
  • 200 g powideł śliwkowych
  • 50 ml wina czerwonego wytrawnego
  • 40 ml oleju
  • do smaku: sól, kilka goździków, cynamon
  • ocet jabłkowy
  • 2 pory
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • 2 gruszki
  • 2 jaja
  • 4 czubate łyżki mąki
  • 20 g masła
  • SCHAB

    Schab myjemy i ścinamy ścięgna, porcjujemy na 8 plastrów. Włoszczyznę obieramy i kroimy na większe kawałki. Wstawiamy wywar z włoszczyzny z solą i liściem laurowym oraz zielem angielskim. Każdy plaster schabu zamaczamy w wywarze, chwilę obgotowujemy. Wyciągamy z wywaru. Smażymy chwilę na rozgrzanej patelni na maśle, do uzyskania złotego koloru. Wkładamy do rondla i obsypujemy grubo bułką tartą. Dodajemy masło, powidła rozprowadzone w wywarze ze schabu, sól oraz goździki i cynamon. Wlewamy wino i zagotowujemy. Mięso dusimy do miękkości pod przykryciem, na małym ogniu. Schab układamy na plackach i polewamy sosem śliwkowym.


    PLACKI

    Gruszkę, pora i pietruszkę (korzeń) kroimy w drobną kostkę. Dodajemy jaja, mąkę oraz lekko skrapiamy octem jabłkowym, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na oleju (jeżeli masa jest zbyt rzadka, dodajemy mąkę).