Stynki delikatnie solimy, panierujemy w mące, zimnej wodzie i ponownie w mące. Smażymy ok. 6-7 minut na głębokim tłuszczu rozgrzanym do temp. 180 stopni. Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Do wysokiego naczynia wrzucamy żółtko, musztardę, ocet, przyprawy i miksujemy na gładką masę. Wlewamy niewielką część oleju roślinnego i ubijamy majonez przy pomocy blendera typu żyrafa. Gdy masa zacznie gęstnieć, dolewamy cały olej powoli cienkim strumieniem. Ostrza blendera należy trzymać u dołu naczynia i tylko lekko unosić je ku górze. W ciągu kilku minut majonez będzie gotowy.
Chleb grillujemy na patelni z dodatkiem masła. Stynki podajemy na grzankach, polane majonezem.
Składniki:
400 g świeżych stynek
300 g mąki typ 450
olej do smażenia
4 kromki chleba żytniego
20 g masła
1 żółtko
180 ml oleju
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka octu jabłkowego
do smaku: sól, pieprz
- Przystawka
- 4 porcje
- 30 min