Szare kluski z twarogiem i okrasą oraz młodą kapustą

Szare kluski z twarogiem i okrasą oraz młodą kapustą

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • mąka pszenna / mąka żytnia
  • 300 g boczku wędzonego
  • 2 średnie cebule
  • mała główka młodej kapusty
  • do smaku: sól, pieprz
  • 250 g twarogu
  • 200 g miodu
  • 1 opakowanie kminu rzymskiego
  • olej do smażenia
  • 1 pęczek koperku
  • Obrane ziemniaki trzemy na tarce o drobnych oczkach i odstawiamy, aż ściemnieją. Następnie odsączamy na sitku z nadmiaru wody. Dodajemy jajko, szczyptę soli oraz mąki w stosunku 1:1 do konsystencji. Powstałą masę wrzucamy partiami za pomocą łyżki do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 3 minuty. Boczek, cebulę oraz czosnek kroimy w kostkę i smażymy, by powstała okrasa. Poszatkowaną młodą kapustę lekko blanszujemy na patelni. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem i kminem rzymskim. Na talerz wykładamy młodą kapustę, szare kluski, pokruszony twaróg, okrasę z cebuli i boczku. Całość posypujemy dużą ilością posiekanego koperku.