Buraki myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy solą do smaku, skrapiamy oliwą. Wykładamy na blachę, zakrywamy folią aluminiową i pieczemy w temp. 200 stopni do miękkości. Kromki chleba pieczemy w piekarniku razem z burakami. Upieczony chleb kruszymy na posypkę. Kruszonkę z chleba przechowujemy w małym pojemniku wyłożonym ręcznikiem papierowym.
Piersi z gęsi oczyszczamy i bardzo drobno siekamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Całość doprawiamy solą, pieprzem, oliwą, wędzoną papryką i miodem gryczanym. Tatara wykładamy na talerze, obsypujemy pieczonymi burakami. Na wierzch dajemy pokruszony kozi ser oraz kruszonkę z chleba żytniego. Delikatnie polewamy oliwą z oliwek.

Składniki:
2 filety z piersi gęsi bez skóry
140 g sera koziego
1 duża czerwona cebula
do smaku: sól, pieprz, wędzona papryka, miód gryczany, oliwa z oliwek
2 średnie buraki
6 kromek chleba żytniego
- Przystawka
- 4 porcje
- 30 min