Tatar z gęsich piersi z pieczonym burakiem i serem kozim

Tatar z gęsich piersi z pieczonym burakiem i serem kozim

Składniki:

  • 2 filety z piersi gęsi bez skóry
  • 140 g sera koziego
  • 1 duża czerwona cebula
  • do smaku: sól, pieprz, wędzona papryka, miód gryczany, oliwa z oliwek
  • 2 średnie buraki
  • 6 kromek chleba żytniego
  • Buraki myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy solą do smaku, skrapiamy oliwą. Wykładamy na blachę, zakrywamy folią aluminiową i pieczemy w temp. 200 stopni do miękkości. Kromki chleba pieczemy w piekarniku razem z burakami. Upieczony chleb kruszymy na posypkę. Kruszonkę z chleba przechowujemy w małym pojemniku wyłożonym ręcznikiem papierowym.
    Piersi z gęsi oczyszczamy i bardzo drobno siekamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Całość doprawiamy solą, pieprzem, oliwą, wędzoną papryką i miodem gryczanym. Tatara wykładamy na talerze, obsypujemy pieczonymi burakami. Na wierzch dajemy pokruszony kozi ser oraz kruszonkę z chleba żytniego. Delikatnie polewamy oliwą z oliwek.