Wędzony sum na maślance ziołowej z serem zagrodowym

Wędzony sum na maślance ziołowej z serem zagrodowym

Składniki:

  • 500 g suma wędzonego (filet lub tuszka)
  • 250 ml maślanki
  • 2 małe pęczki szczypioru
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 400 ml oleju
  • do smaku: sól, pieprz
  • 30 g siemienia lnianego
  • 200 g sera zagrodowego
  • Szczypior i szpinak szatkujemy. Przekładamy do naczynia miksującego i zalewamy olejem do zakrycia. Blendujemy na gładko uważając, aby nie doszło do przegrzania szpinaku i szczypioru (nie może przekroczyć temp. 65 stopni). Olej cedzimy przez gazę. Maślankę podgrzewamy do temperatury pokojowej i dolewamy olej ziołowy.

    Wędzonego suma dzielimy na równe części. Ser zagrodowy ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie na blaszce układamy cienkie okrągłe warstwy sera i pieczemy w temp. 200 stopni przez 5 minut. Po upieczeniu odsączamy nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym i pozostawiamy powstałe chipsy serowe do wyschnięcia.

    Do głębokiego talerza wlewamy maślankę ziołową, w której zanurzamy rybę. Dodajemy chips z sera zagrodowego, posypujemy siemieniem lnianym.