ZRAZY
Schab z dzika dzielimy na 10 równych części, rozbijamy delikatnie. Cebulę, ogórki kiszone, słoninę kroimy w zapałki tak, by wystawały na zewnątrz po zwinięciu zraza. Mięso solimy i pieprzymy, smarujemy musztardą, układamy cebulę, słoninę, ogórek kiszony i zwijamy tak, by składniki wystawały po bokach na zewnątrz. Na plaster boczku kładziemy roladkę ze schabu i ściśle zwijamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez ok. 40 minut do miękkości. Zrazy podajemy na ziemniakach, polewając wytopionym tłuszczem.
PIECZONE ZIEMNIAKI
Ziemniaki myjemy, kroimy w plasterki ok. 0,5 cm, polewamy olejem i solimy, pieczemy na osobnej blaszce, razem ze zrazami. Po upieczeniu posypujemy majerankiem.