Zrazy z dzika w boczku z pieczonymi ziemniakami

Zrazy z dzika w boczku z pieczonymi ziemniakami

Składniki:

  • 250 g schabu z dzika
  • 10 plastrów boczku wędzonego surowego
  • 3 cebule
  • do smaku: sól, pieprz, majeranek
  • 50 g musztardy
  • 80 g słoniny wędzonej
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 10 ziemniaków
  • olej
  • ZRAZY

    Schab z dzika dzielimy na 10 równych części, rozbijamy delikatnie. Cebulę, ogórki kiszone, słoninę kroimy w zapałki tak, by wystawały na zewnątrz po zwinięciu zraza. Mięso solimy i pieprzymy, smarujemy musztardą, układamy cebulę, słoninę, ogórek kiszony i zwijamy tak, by składniki wystawały po bokach na zewnątrz. Na plaster boczku kładziemy roladkę ze schabu i ściśle zwijamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez ok. 40 minut do miękkości. Zrazy podajemy na ziemniakach, polewając wytopionym tłuszczem.


    PIECZONE ZIEMNIAKI

    Ziemniaki myjemy, kroimy w plasterki ok. 0,5 cm, polewamy olejem i solimy, pieczemy na osobnej blaszce, razem ze zrazami. Po upieczeniu posypujemy majerankiem.