Karkówkę jagnięcą myjemy i kroimy w kostkę (grubość wg uznania). Smażymy w garnku (min. 5 litrowym) na oleju. Cebulę obieramy, paprykę oczyszczamy z nasion, wszystko kroimy w kostkę. Dorzucamy do mięsa. Podsmażamy do czasu, aż warzywa zmiękną. Dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego. Wszystko zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości mięsa. Doprawiamy do smaku papryką słodką, pieprzem cayenne, solą, majerankiem. Zupa powinna być wyraźnie pikantna. Na koniec wlewamy słodką śmietankę. W oddzielnym garnku w osolonej wodzie gotujemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Po ugotowaniu smażymy je na rozgrzanym oleju, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Na talerz wykładamy smażone ziemniaki i zalewamy zupą gulaszową.