Wołowinę kroimy w kostkę ok. 2 cm i obtaczamy w mielonym kminie. Cebulę kroimy w piórka, a marchewkę i pietruszkę w plastry. W garnku rozpuszczamy smalec. Mięso smażymy do całkowitego ścięcia, dodajemy cebulę i podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Dorzucamy marchewkę, pietruszkę, liście laurowe i ziele angielskie. Podlewamy wodą. Gotujemy do miękkości mięsa. Pod koniec dodajemy pokrojoną w grubą kostkę paprykę, która zmięknie w zupie.
Składniki:
400 g wołowiny
2 cebule
1 marchewka
1 pietruszka (korzeń)
2 l wody
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 łyżeczki kminu mielonego
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
do smaku: pieprz, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, sól
100 g smalcu
- Zupa
- 6 porcji
- 150 min