Do garnka wlewamy wodę, dodajemy oczyszczone udka z kurczaka i gotujemy na wolnym ogniu. Miękkie mięso obieramy i szarpiemy widelcem. Wywar odstawiamy. Zostanie wykorzystany później. Cebulę oraz wędzony boczek kroimy w kostkę. W garnku o grubym dnie smażymy na złocisty kolor. Doprawiamy kminkiem. Przekładamy do miseczki. Na dno garnka (bez mycia) wrzucamy masło. Po rozpuszczeniu wsypujemy mąkę. Mąkę lekko podsmażamy, a kiedy uzyskamy odpowiednią konsystencję zasmażki – dolewamy ciemne piwo. Podgrzewamy, aż odparuje alkohol. Wlewamy wywar z kurczaka i śmietankę 30%. Wszystko razem gotujemy, od czasu do czasu mieszając. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy poszarpane mięso z kurczaka oraz przesmażony boczek z cebulą. Pajdę chleba z plastrem sera podpiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni. Śmietanę 18% przekładamy do miski. Wstawiamy do większego naczynia (garnek, metalowa miska), którego dno wyłożone jest sianem. Podpalamy siano i zamykamy całość szczelnie na 20 minut. Dym palonego siana zaromatyzuje śmietanę. Zupę nalewamy do głębokiego talerza. Podajemy z grzanką z chleba z zapieczonym serem i łyżeczką wędzonej śmietany.
Składniki:
700 g udek z kurczaka
250 g wędzonego boczku
1 cebula
kminek
30 g masła
30 g mąki
150 ml ciemnego piwa
250 ml śmietanki 30%
200 g sera zagrodowego
do smaku: sól, pieprz
2 l wody
6 kromek ciemnego chleba na zakwasie
200 g kwaśnej śmietany 18%
siano do uwędzenia śmietany
- Zupa
- 6 porcji
- 120 min