Zupa piwna z serem zagrodowym i wędzoną śmietaną

Zupa piwna z serem zagrodowym i wędzoną śmietaną

Składniki:

  • 700 g udek z kurczaka
  • 250 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • kminek
  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 150 ml ciemnego piwa
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 200 g sera zagrodowego
  • do smaku: sól, pieprz
  • 2 l wody
  • 6 kromek ciemnego chleba na zakwasie
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • siano do uwędzenia śmietany
  • Do garnka wlewamy wodę, dodajemy oczyszczone udka z kurczaka i gotujemy na wolnym ogniu. Miękkie mięso obieramy i szarpiemy widelcem. Wywar odstawiamy. Zostanie wykorzystany później. Cebulę oraz wędzony boczek kroimy w kostkę. W garnku o grubym dnie smażymy na złocisty kolor. Doprawiamy kminkiem. Przekładamy do miseczki. Na dno garnka (bez mycia) wrzucamy masło. Po rozpuszczeniu wsypujemy mąkę. Mąkę lekko podsmażamy, a kiedy uzyskamy odpowiednią konsystencję zasmażki – dolewamy ciemne piwo. Podgrzewamy, aż odparuje alkohol. Wlewamy wywar z kurczaka i śmietankę 30%. Wszystko razem gotujemy, od czasu do czasu mieszając. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy poszarpane mięso z kurczaka oraz przesmażony boczek z cebulą. Pajdę chleba z plastrem sera podpiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni. Śmietanę 18% przekładamy do miski. Wstawiamy do większego naczynia (garnek, metalowa miska), którego dno wyłożone jest sianem. Podpalamy siano i zamykamy całość szczelnie na 20 minut. Dym palonego siana zaromatyzuje śmietanę. Zupę nalewamy do głębokiego talerza. Podajemy z grzanką z chleba z zapieczonym serem i łyżeczką wędzonej śmietany.