Ryby na wywar płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy pokrojoną w grubsze części włoszczyznę, pomidora, paprykę, seler naciowy, czosnek, papryczkę chilli oraz sparzoną, przekrojoną na pół jedną cytrynę. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny. W tym czasie na tarce na grubych oczkach tarkujemy cukinię oraz marchew. Filety z okonia doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce. Gotowy wywar odcedzamy, dodajemy do niego kapary, pokrojone suszone pomidory, startą cukinię i marchew oraz posiekany koper. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Filety z okonia smażymy na oleju z każdej strony. Do głębokiego talerza wlewamy zupę z dużą ilością warzyw, na których umieszczamy rybę. Posypujemy świeżym, siekanym koprem i dekorujemy plastrami cytryny.
Składniki:
500 g ryb lub ścinek ryb
300 g filetu z okonia
pęczek włoszczyzny
2 l wody
1 średnia marchew
1 główka czosnku
2 cytryny
1 papryka czerwona
1 pomidor
1 papryczka chilli
2 łodygi selera naciowego
100 g kaparów
200 g suszonych pomidorów
1 mała cukinia
1 pęczek kopru
do smaku: sól, pieprz
- Zupa
- 6 porcji
- 120 min