Zupa rybna z szarymi kluskami

Zupa rybna z szarymi kluskami

Składniki:

  • 1,5 kg pozostałości po filetowaniu ryb
  • 500 g włoszczyzny
  • 2 cebule
  • do smaku: sól, pieprz
  • 3 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 1,5 l wody
  • 250 g obranych ziemniaków mączystych
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • 1 mały pęczek szczypioru
  • 100 ml oleju tłoczonego na zimno
  • 150 g wędzonego pstrąga
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • WYWAR

    Ryby na wywar płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy pokrojoną w grubsze części włoszczyznę, obrane i przekrojone na pół cebule, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 2 godziny, po czym przelewamy przez drobne sitko lub gazę. Doprawiamy solą i pieprzem.

    SZARE KLUSKI

    Ziemniaki trzemy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy mąkę, jajko, sól i mieszamy do uzyskania sztywnej masy. Jeśli ziemniaki są wilgotne, możemy dodać więcej mąki. Kluski wrzucamy łyżką bezpośrednio do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 8-10 minut.

    OLIWA SZCZYPIORKOWA

    Do wysokiego naczynia wrzucamy pokrojony szczypior, dodajemy olej. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Przecedzamy przez sito. Do głębokiego talerza wkładamy szare kluski i kawałki wędzonego pstrąga. Zalewamy wywarem, dekorujemy oliwą szczypiorkową i posiekaną natką pietruszki.