WYWAR
Ryby na wywar płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy pokrojoną w grubsze części włoszczyznę, obrane i przekrojone na pół cebule, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 2 godziny, po czym przelewamy przez drobne sitko lub gazę. Doprawiamy solą i pieprzem.
SZARE KLUSKI
Ziemniaki trzemy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy mąkę, jajko, sól i mieszamy do uzyskania sztywnej masy. Jeśli ziemniaki są wilgotne, możemy dodać więcej mąki. Kluski wrzucamy łyżką bezpośrednio do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 8-10 minut.
OLIWA SZCZYPIORKOWA
Do wysokiego naczynia wrzucamy pokrojony szczypior, dodajemy olej. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Przecedzamy przez sito. Do głębokiego talerza wkładamy szare kluski i kawałki wędzonego pstrąga. Zalewamy wywarem, dekorujemy oliwą szczypiorkową i posiekaną natką pietruszki.