ZUPA
Bób gotujemy z koprem, solą, czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielskim i białą cebulą do miękkości. Włoszczyznę kroimy w zapałki, wykładamy na blachę i pieczemy ok. 10-15 minut w 190 stopniach. Bób odcedzamy do drugiego naczynia. Następnie obieramy ze skórki. W garnku miksujemy obrany bób, upieczone warzywa, dodajemy wodę odcedzoną z gotowania bobu oraz śmietanę. Do wrzącej zupy wrzucamy klopsiki, gotujemy do miękkości. Podajemy na talerzu w kolejności: zupa, na środek konfitura z czerwonej cebuli następnie klopsiki i polewamy śmietaną.
KLOPSIKI
Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, 2 łyżkami zimnej wody i majerankiem. Wyrabiamy do czasu, aż będzie kleiste, formujemy klopsiki.
KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI
Czerwoną cebulę podsmażamy do miękkości, dodajemy miód i przetarte przez sito świeże maliny. Dusimy do uzyskania konfitury.