Zupa z bobu z czerwoną cebulą i klopsikami

Zupa z bobu z czerwoną cebulą i klopsikami

Składniki:

  • 500 g bobu
  • 1 średni pęczek kopru
  • 15 g masła
  • 1 cebula biała
  • 100 ml śmietany 30%
  • 3 ząbki czosnku
  • włoszczyzna (1/3 selera, 1 korzeń pietruszki, 1 biała część pora)
  • do smaku: sól, pieprz, majeranek
  • 2 łyzki miodu
  • 150 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 łyzki wody
  • 2 czerwone cebule
  • 100 g malin świeżych
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • ZUPA

    Bób gotujemy z koprem, solą, czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielskim i białą cebulą do miękkości. Włoszczyznę kroimy w zapałki, wykładamy na blachę i pieczemy ok. 10-15 minut w 190 stopniach. Bób odcedzamy do drugiego naczynia. Następnie obieramy ze skórki. W garnku miksujemy obrany bób, upieczone warzywa, dodajemy wodę odcedzoną z gotowania bobu oraz śmietanę. Do wrzącej zupy wrzucamy klopsiki, gotujemy do miękkości. Podajemy na talerzu w kolejności: zupa, na środek konfitura z czerwonej cebuli następnie klopsiki i polewamy śmietaną.


    KLOPSIKI

    Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, 2 łyżkami zimnej wody i majerankiem. Wyrabiamy do czasu, aż będzie kleiste, formujemy klopsiki.


    KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI

    Czerwoną cebulę podsmażamy do miękkości, dodajemy miód i przetarte przez sito świeże maliny. Dusimy do uzyskania konfitury.