Sieć Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury się powiększa
16 czerwca 2024 r. podczas Targów żywności regionalnej, naturalnej i tradycyjnej na starówce w Olsztynie, Marszałek Województwa Marcin Kuchciński, Wicemarszałek Województwa Sylwia Jaskulska, Karol Okrasa oraz Dyrektor DROWiR Jarosław Sarnowski wręczyli kolejne certyfikaty członkostwa w Sieci dla 12 Podmiotów z naszego województwa.
W KATEGORII GASTRONOMIA:
- Karczma Berta w Świętej Lipce,
- Cudne Manowce Restauracja w Olsztynie,
- Karczma w Stodole w Tomaszkowie,
- Łabędź Hotel Karczma Iława z Nowej Wsi k / Iławy
- Zajazd Tusinek z Rozóg
W KATEGORII PRODUCENCI I PRZETWÓRCY:
- Turborolnik Tomek Symonowicz Tomasz, Jedzbark k / Barczewa
- Gospodarstwo Pasieczne Arkadiusz Potymko z Bartoszyc
- Swojskie Wędliny- Milena Zalewska z Frygnowa
- Z pastwiska na talerz – Agroturystyka z Huty Wielkiej
- Pasieka Jabłońscy www.miodek.info z Łąkorza
- Lody Kroczek z Olsztyna
W KATEGORII EDUKACJA:
- Stowarzyszenie Ochrony Przyrody i Dziedzictwa Kulturowego w Łąkorzu
A także obecny Członek Sieci – Gospodarstwo Rybackie Szwaderki otrzymał rozszerzenie członkostwa w kategorii Gastronomia dla prowadzonej przez siebie smażalni.
Aktualnie do Sieci należy 53 członków. Certyfikatem można się posługiwać przez dwa lata kalendarzowe.
Członkostwo jest bezpłatne, a wśród korzyści z niego wynikających znajdują się m.in.: używanie logo Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury” oraz oznakowanie nim produktów i potraw, prezentacja informacji na stronie internetowej Sieci www.dziedzictwokulinarne.pl oraz na jej profilu w mediach społecznościowych, zamieszczanie informacji w materiałach promocyjnych i informacyjnych wydawanych przez województwo warmińsko-mazurskie czy też możliwość udziału w targach, szkoleniach, festiwalach i konferencjach organizowanych przez samorząd województwa.
Serdecznie gratulujemy!