Rozpoczął się cykl kulinarnych wydarzeń promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną województwa warmińsko-mazurskiego w 2023 roku.
Ideą wydarzeń z kalendarza imprez regionalnych jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla.
Ważne jest również promowanie żywności opartej na surowcach pochodzenia lokalnego, ochronę regionalnego dziedzictwa kulinarnego, zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych oraz promocję restauracji i gospodarstw agroturystycznych z regionu Warmii, Mazur i Powiśla.
Pierwsze wydarzenia odbyły się już w czerwcu (Olsztyn, Biskupiec) oraz na początku lipca (Mikołajki), natomiast w najbliższym czasie spotkania zaplanowano w Kętrzynie, Gołdapi, Biesowie, Dubeninkach, Olsztynie, Olsztynku, Elblągu, Olszynach oraz Kraplewie.
Szczegółowy harmonogram:
- 8 lipca: Święto Ziarna i Majonezu - Kętrzyn
- 6 sierpnia: Regionalny Festiwal Pogranicza „Kartaczewo” – Gołdap
- 12 sierpnia: „Warmińska Uczta Pierogowa” – Biesowo
- 15 sierpnia: Święto Sękacza – Dubeninki
- 15 sierpnia: Święto Ziół – Olsztynek
- 25-27 sierpnia: XVII Elbląskie Święto Chleba – Elbląg
- 16-17 września: VIII Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa – Olsztyn
- 17 września: Warmińsko-Mazurskie Dożynki Wojewódzkie – Olsztynek
- 23 września: Festiwal dyni w Gminie Szczytno – Olszyny
- 24 września: XV Mazurski Dzień Ziemniaka – Kraplewo