Walka z Marnowaniem Jedzenia i Światowy Dzień Żywności na Warmii i Mazurach
W ramach Obchodów Światowego Dnia Walki z Marnowaniem Jedzenia i Światowego Dnia Żywności na Warmii i Mazurach 20 października 2024 r. w Olsztynie odbyła się konferencja „Edukacja, świadomość, działanie – recepta na zmniejszenie strat żywnościowych”.
Wydarzenie zgromadziło ekspertów, lokalnych producentów żywności oraz mieszkańców Olsztyna i regionu, którzy wspólnie zastanawiali się, jak przeciwdziałać marnotrawieniu jedzenia w naszych domach i lokalnych społecznościach. Wśród prelegentów znaleźli się producenci żywności, specjaliści z dziedziny rolnictwa, gospodarki żywnościowej oraz ochrony środowiska, którzy dzielili się wiedzą na temat innowacyjnych sposobów walki z tym problemem. Dyskutowaliśmy również o roli edukacji, zmianach w prawie oraz inicjatywach społecznych, które mogą pomóc w zmniejszeniu ilości wyrzucanego jedzenia.
Nie zabrakło strefy edukacyjnej dla dzieci, występów artystycznych i pokazu gotowania na żywo pod okiem szefa kuchni Macieja Maciejewskiego, który pokazał jak kreatywnie można wykorzystać resztki niewykorzystanych produktów przygotowując mazurską jajcówę.
Zainteresowaniem cieszył się także kiermasz produktów lokalnych, na którym można było kupić m.in. miód, wędliny czy słodycze.
Organizator: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego
Współorganizator: Centrum Edukacji i Inicjatyw Kulturalnych w Olsztynie
Wykonawca: Bank Żywności w Olsztynie
Partner: Kuźnia Społeczna
Patronat medialny: Radio ESKA
Sfinansowano ze środków Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego