Warsztaty z produkcji Marcepana Królewieckiego w Kawiarnia Moja

Tacka pełna marcepanów oraz innych słodkości

Warsztaty z produkcji Marcepana Królewieckiego w Kawiarnia Moja w Olsztynie

Dzięki uprzejmości Kawiarnia Moja na Starym Mieście w Olsztynie mieliśmy przyjemność uczestniczyć w warsztatach, podczas których przygotowywaliśmy marcepan królewiecki (znajdujący się na Liście Produktów Tradycyjnych).

Dwóch mężczyzn oraz dwie kobiety pozują do zdjęcia

Wspaniali właściciele: 𝗔𝗹𝗶𝗰𝗷𝗮 i 𝗧𝗼𝗺𝗲𝗸, opowiedzieli nam fascynującą historię tego wyrobu, który swoje początki miał w hiszpańskim Toledo. Do dziś funkcjonuje tam centrum produkcji marcepana.

Najstarszy produkt cukierniczy świata

Mimo iż składniki marcepana wywodzą się z Bliskiego Wschodu (i najprawdopodobniej tam rozpoczęto jego wytwarzanie), to kilka europejskich miast przypisuje sobie tę zasługę. Każde z miast ma własną tradycję związaną z formą w jakiej jest on sprzedawany.

Uśmiechnięty właściciel kawiarni moja

Gdzie się go produkuje?

Centra produkcji marcepana do dziś funkcjonują w Lubece (Niemcy), Toledo (Hiszpania), Wenecji (Włochy), Palermo (Sycylia), Królewcu (Rosja), Tallinie (Estonia), Szentendre (Węgry).
 
XVI wieku marcepan mógł być wytwarzany i sprzedawany wyłącznie przez aptekarzy. Był uznawany za lekarstwo na wiele schorzeń, a także za afrodyzjak. W domach był przechowywany w zamykanej na klucz apteczce obok innych medykamentów i cennych przypraw. Stał się bardziej dostępny, gdy na rynku pojawił się cukier pozyskiwany z buraków.
Proces formowania kształtów marcepana

Marcepan królewiecki był rarytasem pochodzącym z dawnych Prus Wschodnich. Jego nazwa nie określa miejsca produkcji (może być wytwarzany wszędzie) lecz metodę obróbki, która została opracowana w Królewcu.


Przed II wojną światową był popularny w cukierniach na terenie obecnej Warmii, Mazur i Powiśla. Cechą charakterystyczną tego przysmaku jest skarmelizowana górna warstwa uformowanego marcepanka przy zachowaniu surowego spodu.


Skład marcepana królewieckiego to min. 50% migdałów, cukier i woda.

Upieczony marcepan na tle migdałów oraz dwóch naczyń z marmoladą

Skosztuj go sam w Olsztynie na Starym Mieście!

Kawiarni Moja możecie skosztować marcepanów z nadzieniami:

  • Czekoladowe – mleczna czekolada i śmietanka,
  • Lemon – jajka, cukier, masło, sok i skórka cytrynowa,
  • Pomada cytrynowa – cukier i sok z cytryny,
  • Pistacjowe – biała czekolada, śmietanka i pasta pistacjowa (99%).
Zdjęcie grupowe całego biura żywności wraz z właścicielami kawiarnia moja
Serdecznie dziękujemy właścicielom za możliwość poznania z bliska tego wyjątkowego produktu, jego ciekawej historii oraz własnoręcznego przygotowania marcepanów.

Zachęcamy wszystkich do przeczytania historii marcepana na stronie kawiarniamoja.pl/historia-marcepana-krolewieckiego oraz jego kosztowania!