Warsztaty z produkcji Marcepana Królewieckiego w Kawiarnia Moja w Olsztynie
Dzięki uprzejmości Kawiarnia Moja na Starym Mieście w Olsztynie mieliśmy przyjemność uczestniczyć w warsztatach, podczas których przygotowywaliśmy marcepan królewiecki (znajdujący się na Liście Produktów Tradycyjnych).
Wspaniali właściciele: 𝗔𝗹𝗶𝗰𝗷𝗮 i 𝗧𝗼𝗺𝗲𝗸, opowiedzieli nam fascynującą historię tego wyrobu, który swoje początki miał w hiszpańskim Toledo. Do dziś funkcjonuje tam centrum produkcji marcepana.
Najstarszy produkt cukierniczy świata
Mimo iż składniki marcepana wywodzą się z Bliskiego Wschodu (i najprawdopodobniej tam rozpoczęto jego wytwarzanie), to kilka europejskich miast przypisuje sobie tę zasługę. Każde z miast ma własną tradycję związaną z formą w jakiej jest on sprzedawany.
Gdzie się go produkuje?
Marcepan królewiecki był rarytasem pochodzącym z dawnych Prus Wschodnich. Jego nazwa nie określa miejsca produkcji (może być wytwarzany wszędzie) lecz metodę obróbki, która została opracowana w Królewcu.
Przed II wojną światową był popularny w cukierniach na terenie obecnej Warmii, Mazur i Powiśla. Cechą charakterystyczną tego przysmaku jest skarmelizowana górna warstwa uformowanego marcepanka przy zachowaniu surowego spodu.
Skład marcepana królewieckiego to min. 50% migdałów, cukier i woda.
Skosztuj go sam w Olsztynie na Starym Mieście!
W Kawiarni Moja możecie skosztować marcepanów z nadzieniami:
- Czekoladowe – mleczna czekolada i śmietanka,
- Lemon – jajka, cukier, masło, sok i skórka cytrynowa,
- Pomada cytrynowa – cukier i sok z cytryny,
- Pistacjowe – biała czekolada, śmietanka i pasta pistacjowa (99%).
Zachęcamy wszystkich do przeczytania historii marcepana na stronie kawiarniamoja.pl/historia-marcepana-krolewieckiego oraz jego kosztowania!