Wyniki konkursu na realizację przedsięwzięć z zakresu żywności i ochrony dziedzictwa kulturowego
Z radością informujemy, że Zarząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego zadecydował, które organizacje pozarządowe otrzymają w roku 2025 dofinansowanie na realizację przedsięwzięć z zakresu żywności i ochrony dziedzictwa kulinarnego.
W tegorocznej edycji konkursu wpłynęły aż 22 oferty. A na wsparcie pięciu zwycięskich projektów przeznaczono łącznie, aż 70 000 złotych.
Wśród beneficjentów znalazły się:
- Stowarzyszenie DURĄG XXII wieku – „Gminny Festiwal Dyni” – 13 000 zł
- Towarzystwo Naukowe im. Wojciecha Kętrzyńskiego w Olsztynie – „Mazurskie Dziedzictwo – w zagrodzie, domu i kuchni” – 15 000 zł
- Stowarzyszenie Łączy Nas Kanał Elbląski Lokalna Grupa Działania – „Bioryneczek Smak Natury i Kultury Krainy Kanału Elbląskiego” – 15 000 zł
- Fundacja Mazury Garbate Pro Bono Humanis – „Warmia i Mazury na talerzu, czyli warmińsko-mazurska kuchnia na cały rok” – 14 900 zł
- Stowarzyszenie Adelfi – „Inicjatywa Łącznik – poznaj, gotuj, smakuj” – 12 100 zł
Serdeczne gratulacje dla wszystkich beneficjentów!
Dziękujemy wszystkim organizacjom, które przesłały swoje zgłoszenia – to dzięki waszemu zaangażowaniu oraz pasji nasz region rozwija się tak prężnie, a dziedzictwo kulinarne oraz żywność z naszego województwa jest znana w kraju i na świecie.