Wyniki konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” 2024

Wyniki konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” 2024

Regionalny etap konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany przez Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego rozstrzygnięty!

 

16 czerwca 2024 roku na terenie olsztyńskiej starówki odbyła się regionalna edycja konkursuNasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Komisja konkursowa tradycyjnie przyznawała nagrody w dwóch kategoriach: produkty regionalne oraz potrawy regionalne. Poniżej przedstawiamy listę nagrodzonych i wyróżnionych.

NAGRODY I WYRÓŻNIENIA W KONKURSIE NA „NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY”

I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: Produkty i przetwory mięsne

I nagroda ex aequo:

  • Zakład Wędliniarski Flis-Pol z Miłomłyna za „Wędzonkę Flisacką”
  • Swojskie Wędliny Milena Zalewska z Frygnowa za „Schab dojrzewający”

 

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

I nagroda ex aequo:

  • „Tradycyjna Wędzarnia Warmińska” Jarosław Parol z Kaborna za „Pstrąg tęczowy wędzony”
  • H.U. „Gościniec” Mirosław Gworek za „Płoć na królewski stół w zalewie domowej”

 

Podkategoria: produkty mleczne

 I nagroda:

  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku za „Ser edamski”

 

Podkategoria: miody

 I nagroda ex aequo:

  • „Siedlisko Pasieka” Marta i Tomasz Wysokińscy ze Studzianki „Miód tłoczony nektarowy”
  • Różana Pasieka Jacek Portalski z Różynki za „Miód spadziowo-nektarowy”
  • Zagroda edukacyjna „Warmińska Pszczoła” Katarzyna Maziec z Purdy za „Miód mniszkowy”

 

Wyróżnienia:

  • „Masarnia z tradycją Dreszler” z Nowego Miasta Lubawskiego za „Okrasę z gęsi wędzoną”
  • „Dzika Wędzarnia” Patryk Paszkiewicz z Nowej Wsi za „Smalec z dzika”
  • „Gospodarstwo rybackie Gady” Dariusz Tubis za „Jesiotra wędzonego”
  • Pasieka na Wzgórzach Dylewskich Truszczyński z Lubawy za „Miód leśny”

II. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia roślinnego:

Wyróżnienia:

  • Gospodarstwo Ogrodnicze Joanna i Sebastian Walkiewicz z Frygnowa za „Skórkę owocową”
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Nowym Monasterzysku za „Śniadaniową babkę ziemniaczana”

III. W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

 I nagroda: Polka Warmia Sp. z o.o. z Kobieli za „Kwas chlebowy Warmiak”

 

Podkategoria: napoje alkoholowe

I nagroda: Browar Kormoran Sp. z o.o. z Olsztyna za „Quince Queen – piwo z sokiem
z pigwowca i miodem”

 

Wyróżnienia:

„Dobre Pola” Michał Kowalik z Otręby za „Agreściak”

 

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024” następujące produkty:

  • „Ser pełnotłusty gouda wędzona Mazury Smak Natury”, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Olecka
  • „Piwo „Kormoran Złoty – export lager”, Browar Kormoran Sp. z o.o. z Olsztyna,
  • „Chmielas z Ziemi Lubawskiej”, Dobre Pola Michał Kowalik z Otręby,
  • „Ser twardy Olender”,Kozia Farma Złotna” ze Złotnej,
  • „Szynka Mazurska”, Zakład Wędliniarski Flis-Pol z Miłomłyna,
  • „Sernik Niebo”, Tortolandia” Ewa Jończyk z Garzewka.

IV. Inne produkty regionalne

I nagroda: Zielony Śledzik, Dominika Matyjas – Śledzik z Lipowej Góry Wschodniej za „Olej lniany złocisty”

Wyróżnienie: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku za „Cukierek Krówkę Olecką”

NAGRODY I WYRÓŻNIENIA W KONKURSIE NA „NAJLEPSZĄ POTRAWĘ REGIONALNĄ”

I miejsce oraz nominację do nagrody „Perła 2024”: Karczma „Krys-Stan”
z Olsztyna za „Zupę rybną z lanymi kluseczkami” oraz „Zrazy ze szczupaka nadziewane borowikami, cebulką i boczkiem w sosie chrzanowym na podkładzie jabłka i pomidora”

 

II miejsce: Gościniec Ryński Młyn z Rynu za „Mazurską szczawiankę” oraz „Kartacze
z twarogiem

 

III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Nowym Monasterzysku za zupę „Powiślański zagraj” oraz „Babę ziemniaczaną z sosem grzybowym”.

 

Organizatorem centralnym konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa  i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP i ośrodkami doradztwa rolniczego.

Galeria