Wyniki konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” 2025
Regionalny etap konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany przez Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego rozstrzygnięty!
14 czerwca 2025 roku na terenie olsztyńskiej starówki odbyła się regionalna edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Komisja konkursowa tradycyjnie przyznawała nagrody w dwóch kategoriach: produkty regionalne oraz potrawy regionalne. Poniżej przedstawiamy listę nagrodzonych i wyróżnionych.
NAGRODY I WYRÓŻNIENIA W KONKURSIE NA „NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY”
I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: Produkty i przetwory mięsne
I nagroda ex aequo:
- „Szynka wędzona w ziołach”, Qraś Wędliny Catering, Robert Kurko
- „Sucha warmińska z jelenia”, Dzika Wędzarnia, Patryk Paszkiewicz
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda ex aequo:
- „Sielawa wędzona”, Tradycyjna Wędzarnia Warmińska, Jarosław Parol
- „Ryba wędzona jesiotr”, Gospodarstwo Rybackie Gady
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda ex aequo:
- „Ser dojrzewający wysokobiałkowy Mazury Smak Natury”, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku
- „Ser kozi z ziołami dojrzewający w oleju lnianym”, Kozia Farma Złotna, Grzegorz Łaski
Podkategoria: miody
I nagroda:
- „Miód lipowy z lasku nektarowy”, Siedlisko Pasieka, Marta i Tomasz Wysokińscy
Wyróżnienia:
- „Pasta z leszcza pomidorowa, pasteryzowana”, FHU „Gościniec”, Mirosław Gworek
- „Twaróg”, Serowarnia Mazurska, Hubert Zyśk
- „Miód lipowy”, Różana Pasieka, Jacek Portalski
- Miód „Wiosenne Kwiaty”, Pasieka Podleśna, Marcin Pyć

II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego
Podkategoria: przetwory zbożowe
I nagroda:
- „Chleb Parzony (Brühbrot), Bohdan Stankiewicz, KRP Eko Złotna
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda:
- „Marcepan królewiecki”, Kawiarnia Moja, Alicja Derdoń
III. W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda:
- „Kormoran Bezalkoholowe – Jabłko, Imbir”, Browar Kormoran Sp. z o.o.
Wyróżnienia:
- „Polka Warmiaczka, malinowa”, Polka Warmia Sp. z o.o., Jacek Szczepanek
- „Wino Majka”, Winnica Sztolcman
IV. Inne produkty regionalne
I nagroda:
- „Olej dwa ziarna – konopie, lnianka”, Eko Zagroda Warmińskich Chłopów Bosych, Mariusz Sekulski
Wyróżnienie:
- „Olej rydzowy z lnianki siewnej”, Zielony Śledzik, Dominika Matyjas-Śledzik
- „Warmiński pasztet ze śledzia”, Gospodarstwo Rybackie Gady

Nominacje do nagrody „Perła 2025"
- „Pstrąg tęczowy wędzony”, Tradycyjna Wędzarnia Warmińska, Jarosław Parol
- „Kwas chlebowy Warmiak”, Polka Warmia Sp. z o.o., Jacek Szczepanek
- „Płoć na królewski stół w zalewie domowej”, FHU „Gościniec”, Mirosław Gworek
- „Schab dojrzewający”, Swojskie Wędliny, Milena Zalewska
- „Miód spadziowo-nektarowy”, Różana Pasieka, Jacek Portalski
- „Ser Edamski”, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku
NAGRODY I WYRÓŻNIENIA W KONKURSIE NA „NAJLEPSZĄ POTRAWĘ REGIONALNĄ"
I miejsce oraz nominację do nagrody „Perła 2025″
- Restauracja Cudne Manowce za zupę „Chłodnik śledziowy” oraz „Farszynki z sarniną w sosie borowikowym (z wykorzystaniem makuchów konopnych)”
II miejsce
- Karczma Krys-Stan za zupę „Rosół z węgorza” oraz „Pieczeń z dzika”
Nominacja do nagrody „Perła 2025″ za „Pieczeń z dzika”
III miejsce
- Koło Gospodyń Wiejskich w Nowym Monasterzysku za przystawkę „Powiślański piecuch z zapustną kapustą” oraz „Chłopskie kluchy w odświętnych portkach”
Wyróżnienia
- FHU „Gościniec” Mirosław Gworek za zupę „Flaczki z lina” oraz „Węgorza po mazursku”
- Restauracja Rybna RyBaśka za przystawkę „Pasta jajeczna z pstrągiem” oraz „Pierogi z karpiem”
- Gościniec Ryński Młyn za przystawkę „Pierogi ze szczupaka w sosie chrzanowo-śmietanowym” oraz „Duszonego lina w śmietanie”
Organizatorem centralnym konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP i ośrodkami doradztwa rolniczego.