Wyniki konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” 2025

Wyniki konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” 2025

Regionalny etap konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany przez Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego rozstrzygnięty!

 

14 czerwca 2025 roku na terenie olsztyńskiej starówki odbyła się regionalna edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Komisja konkursowa tradycyjnie przyznawała nagrody w dwóch kategoriach: produkty regionalne oraz potrawy regionalne. Poniżej przedstawiamy listę nagrodzonych i wyróżnionych.

NAGRODY I WYRÓŻNIENIA W KONKURSIE NA „NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY”

I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: Produkty i przetwory mięsne

I nagroda ex aequo:

  • „Szynka wędzona w ziołach”, Qraś Wędliny Catering, Robert Kurko
  • „Sucha warmińska z jelenia”, Dzika Wędzarnia, Patryk Paszkiewicz

 

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

I nagroda ex aequo:

  • „Sielawa wędzona”, Tradycyjna Wędzarnia Warmińska, Jarosław Parol
  • „Ryba wędzona jesiotr”, Gospodarstwo Rybackie Gady

 

Podkategoria: produkty mleczne

 I nagroda ex aequo:

  • „Ser dojrzewający wysokobiałkowy Mazury Smak Natury”, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku
  • „Ser kozi z ziołami dojrzewający w oleju lnianym”, Kozia Farma Złotna, Grzegorz Łaski

 

Podkategoria: miody

 I nagroda:

  • „Miód lipowy z lasku nektarowy”, Siedlisko Pasieka, Marta i Tomasz Wysokińscy

 

Wyróżnienia:

  • „Pasta z leszcza pomidorowa, pasteryzowana”, FHU „Gościniec”, Mirosław Gworek
  • „Twaróg”, Serowarnia Mazurska, Hubert Zyśk
  • „Miód lipowy”, Różana Pasieka, Jacek Portalski
  • Miód „Wiosenne Kwiaty”, Pasieka Podleśna, Marcin Pyć

II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego

Podkategoria: przetwory zbożowe

I nagroda:

  • „Chleb Parzony (Brühbrot), Bohdan Stankiewicz, KRP Eko Złotna

 

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda:

  • „Marcepan królewiecki”, Kawiarnia Moja, Alicja Derdoń

III. W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

 I nagroda:

  • „Kormoran Bezalkoholowe – Jabłko, Imbir”, Browar Kormoran Sp. z o.o.

 

Wyróżnienia:

  • „Polka Warmiaczka, malinowa”, Polka Warmia Sp. z o.o., Jacek Szczepanek
  • „Wino Majka”, Winnica Sztolcman

IV. Inne produkty regionalne

I nagroda:

  • „Olej dwa ziarna – konopie, lnianka”, Eko Zagroda Warmińskich Chłopów Bosych, Mariusz Sekulski

 

Wyróżnienie:

  • „Olej rydzowy z lnianki siewnej”, Zielony Śledzik, Dominika Matyjas-Śledzik
  • „Warmiński pasztet ze śledzia”, Gospodarstwo Rybackie Gady

Nominacje do nagrody „Perła 2025"

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2025″ następujące produkty:
  • „Pstrąg tęczowy wędzony”, Tradycyjna Wędzarnia Warmińska, Jarosław Parol
  • „Kwas chlebowy Warmiak”, Polka Warmia Sp. z o.o., Jacek Szczepanek
  • „Płoć na królewski stół w zalewie domowej”, FHU „Gościniec”, Mirosław Gworek
  • „Schab dojrzewający”, Swojskie Wędliny, Milena Zalewska
  • „Miód spadziowo-nektarowy”, Różana Pasieka, Jacek Portalski
  • „Ser Edamski”, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku

NAGRODY I WYRÓŻNIENIA W KONKURSIE NA „NAJLEPSZĄ POTRAWĘ REGIONALNĄ"

I miejsce oraz nominację do nagrody „Perła 2025″

  • Restauracja Cudne Manowce za zupę „Chłodnik śledziowy” oraz „Farszynki z sarniną w sosie borowikowym (z wykorzystaniem makuchów konopnych)”

 

II miejsce

  • Karczma Krys-Stan za zupę „Rosół z węgorza” oraz „Pieczeń z dzika”

Nominacja do nagrody „Perła 2025″ za „Pieczeń z dzika”

 

III miejsce

  • Koło Gospodyń Wiejskich w Nowym Monasterzysku za przystawkę „Powiślański piecuch z zapustną kapustą” oraz „Chłopskie kluchy w odświętnych portkach”

 

Wyróżnienia

  • FHU „Gościniec” Mirosław Gworek za zupę „Flaczki z lina” oraz „Węgorza po mazursku”
  • Restauracja Rybna RyBaśka za przystawkę „Pasta jajeczna z pstrągiem” oraz „Pierogi z karpiem”
  • Gościniec Ryński Młyn za przystawkę „Pierogi ze szczupaka w sosie chrzanowo-śmietanowym” oraz „Duszonego lina w śmietanie”

Organizatorem centralnym konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP i ośrodkami doradztwa rolniczego.